Bookshelf – The Art of Racing in the rain


– Nghệ thuật đua xe trong mưa-

New York Times best-selling novel

I’m in love with this book from the first page. Reading a book’s more adventurous when “I” character is a dog, a brave humorous dog.  If he were human, I suppose that I would fall in love with him, too.:)

“In Mongolia, when a dog dies, he is buried high in the hills so people cannot walk on his grave. The dog’s master whispers into the dog’s ear his wishes that the dog will return as a man in his next life. Then his tail is cut off and put beneath his head, and a piece of meat or fat is placed in his mouth to sustain his soul on its journey; before he is reincarnated, the dog’s soul is freed to travel the land, to run across the high desert plains for as long as it would like. I learned that from a program on the National Geographic channel, so I believe it is true. Not all dogs return as men, they say; only those who are ready. I am ready.”

Enzo knows he is different from other dogs: a philosopher with a nearly human soul (and an obsession with opposable thumbs), he has educated himself by watching television extensively, and by listening very closely to the words of his master, Denny Swift, an up-and-coming race car driver. Through Denny, Enzo has gained tremendous insight into the human condition, and he sees that life, like racing, isn’t simply about going fast. Using the techniques needed on the race track, one can successfully navigate all of life’s ordeals.

On the eve of his death, Enzo takes stock of his life, recalling all that he and his family have been through: the sacrifices Denny has made to succeed professionally; the unexpected loss of Eve, Denny’s wife; the three-year battle over their daughter, Zoë, whose maternal grandparents pulled every string to gain custody. In the end, despite what he sees as his own limitations, Enzo comes through heroically to preserve the Swift family, holding in his heart the dream that Denny will become a racing champion with Zoë at his side. A heart-wrenching but deeply funny and ultimately uplifting story of family, love, loyalty, and hope, The Art of Racing in the Rain is a beautifully crafted and captivating look at the wonders and absurdities of human life…as only a dog could tell it.

(Ref: http://www.garthstein.com/arr/)

(Source: nhanam.vn)

Có một chú chó con sinh ra trên đồng cỏ, thỏa thuê sống giữa không gian mênh mông. Một ngày, chú được một vận động viên đua xe mua về, đặt tên là Enzo, từ đây, thế giới rộng lớn mở ra với chú…

Chú hiểu rằng không nên quanh quẩn bên bàn ăn khi chủ dùng bữa, và chú cũng học được những điều lớn lao hơn như tình yêu thương và những thăng trầm của cuộc sống. Đặc biệt, chú cũng mê đua xe nhất trên đời, nhất là đua xe trong mưa, đòi hỏi thông minh khéo léo can trường – là những điều phải có để sống giữa cuộc đời vốn không thiếu những “cơn mưa” này.

Cùng Danny và gia đình bé nhỏ của ông, Enzo đã trải qua biết bao thời khắc hạnh phúc lẫn đau khổ mất mát. Và trong chú luôn cháy bỏng một khát khao:

“Có lần tôi đã xem một phim tài liệu. Nó nói về loài chó ở Mông Cổ. Nó nói là kiếp sau của một con chó – một con chó đã sẵn sàng bỏ lại bản tính chó của mình – là người.
Tôi đã sẵn sàng.”

Enzo biết rằng cậu chàng khác với những con chó khác, một triết gia với tâm hồn gần như Người (và một ám ảnh về những ngón tay cái), chú tự học hỏi bằng cách xem đủ loại chương trình tivi, và bằng cách nghe kĩ những từ của ông chủ, Denny Swiff, một tay đô mô-tô triển vọng. Thông qua Denny, Enzo đã gần như đạt được “chất” Người, và đồng thời chú cũng nhận ra rằng cuộc sống, cũng như đua xe, đặc biệt là đua xe trong mưa,  không chỉ đơn giản là cố gắng chạy thật nhanh về phía trước. Biết cách Sử dụng những kĩ thuật cần thiết trên đường đua, bạn có thể lái cuộc sống của mình qua những thử thách một các suôn sẻ.

Vào đêm Enzo qua đời, chú đã nằm nghiệm lại cuộc sống của mình, nhớ lại những gì mà cậu và gia đình Denny đã trải qua: những hi sinh của Denny để có thể trở thành một tay đua chuyên nghiệp, sự ra đi đau đớn bất ngờ của Eve – vợ Denny, vật lộn 3 năm để giành quyền nuôi giữ con gái Zoe từ tay ông bà ngoại của cô bé. Cuối cùng, bất chấp những hạn chế của bản thân, Enzo như một người hùng trong truyện bảo vệ gia đình Swift, giữ chặt sâu trong tim ước mơ rằng Denny sẽ trở thành tay đua vô địch. Một câu chuyện dí dỏm đề cao những giá trị tình cảm gia đình, tình yêu, sự trung thành và niềm hi vọng.